Úgy gondoltam, hogy most egy kicsit bemutatom nektek, hogy mi található egy indonéz étlapon.

2015.12.01 13:07

Sziasztok! Selamat pagi!

 
A leggyakoribb kérdés amit tőlem kérdezni szoktak: Milyenek az ottani ételek? Mit esztek?
Úgy gondoltam, hogy most egy kicsit bemutatom nektek, hogy mi található egy indonéz étlapon. 
 
Ételek
 
Első, és egyben legfontosabb étel a rizs. Minden körülmények között, mindig van az asztalon rizs. Rizs nélkül nem lehetne itt elképzelni. Rizs van reggelire, ebédre, és vacsorára is. Természetesen a rizst nem önmagában találják, hanem különböző kötetekkel. Mindig valamilyen zöldséggel vagy tésztával, ami szintén rizsből készü.  Ehhez pedig valamilyen tengeri halat, rákot, tintahalat, vagy valamilyen húst. A rizsnek is azonban más íze van. Egyrészt azért, mert rengeteg fajta rizs van, másrészt, frissen van szedve a kerből (ezt most nem kell szó szerint érteni. Természetesen mint nálunk a búzát vagy más gabonanövényeket földeken termelik, így van ez itt a rizzsel.) Ha azt mondanám a boltban, hogy kérnek egy kiló rizst, egészen biztosan furcsán néznének rám. A legkisebb kivitelben a 10kg-os rizszsák kapható. 
Halfaj neveket, nem tudok írni, ennek talán az a magyarázata, hogy mivel minden nap van hal, és mindig más fajta, így képtelen lennék őket megjegyezni. A halakat általában egészben megsütve tálalják édes, chilis, földimogyorós vagy egyéb szószokkak. (Melyek nagyon finomak. A kedvencem a chilis-földimogyorós szósz. Húsok. Na ez újabb fejezet. A leggyakoribb hús a csirkehús. Ünnepnapokon és egyéb alkalmakkor disznóhús is van az asztalon. Ezeket általában ugyanúgy mint a halat, ki sütik és a szószokkal esszük meg. Igazi ínyenc falatnak, és csak különleges alkalmakkor van, az pedig a kutyahús. Amikor először ettem, nem tudtam hogy az, azonban nagyon ízlett. Grillezve volt. Az elmúlt napokat egy családnál töltöttem, hogy jobban, kézzelfoghatóbban tudjam tanulni a nyelvet. Az egyik nap volt egy nagy családi találkozó, és mondanom sem kell,kutyát ettünk vacsorára. A "kutyatorról" készítettem képeket, azonban nem mertem őket csatolni...akit érdekel, annak szívesen elküldöm. Evőeszközt használnak is, meg nem is. Kést egyáltalán nem. A kanál a legtöbbet használt evőeszköz, a villa is csak ritkán kerül elő. A legtöbbet használt evőeszköz a kéz. Ez lehet hogy furcsán hangzik, de, a kézzel való évesnek is vannak illem szabályai. Pl, nem szabad a bal kezet állandó evésre használni. Ez azt jelenti hogy a jobb kézzel szabad csak, illetve illik enni, a bal kezet csak indokolt esetben lehet a tányérba rakni, például ha egy húsdarabot szét akarunk tépni, miután széttéptük a húst, a bal kezet el kell felejteni. A kenyeret ismerik, de nem számít fontos ételnek. Van pékség, de azok inkább kekszeket, és édes kenyérfajtákat sütnek.
 
Italok
 
A legtöbbet ivott ital, kétségtelenül a víz. Igaz, hogy a csapból nem szabad inni, mivel nem ivóvíz. De miután fel lett forralva, kiváló ivóvíz lesz belőle. És, ha már Ázsia, akkor tea. Rengeteg tea fajta van. Egyik finomabb mint a másik. Azonban, mint a kávét is, a kellemetlenség határáig cukrozzák. Egy csésze teába körülbelül 4-5 evőkanál cukor kerül. Elképzelhetetlen lenne az hogy kevesebb cukorral is iható lenne. Azonban visszatérve egy nagyon fontos kulcsszóhoz, a kávéhoz. Indonézia a világ egyik legnagyobb kávé termelő országa (első vagy második a rangsorban, de ebben most nem vagyok bizos). Így a kávé amelyet itt iszom, teljesen más aromája van (finomabb), valószínűleg azért is, mivel "frissen szedett" kávészemekből főzik. Most értem a levelem legfontosabb, és legjobb részéhez, az alkoholhoz. Alapvetően két fajta alkoholt iszunk. Sört és arakot. Indonéziának két fajta söre van. Az egyik az ugy nevezett Bintang. A Bintag sör igen finom pilsner sör. Az arak pedig a pálma fából készül, tradicionális, magasabb tartalmú szeszes ital. Alkoholtartalma a 20%- 55%-ig terjed. Ez is egy finom ital. Természetesen lehet kapni "európai" italokat is (Jägermeister, whisky, vodka, stb. De ezek nagyon drágák) Bort is lehet kapni, azonban azt csak horribilis összegekért. Így az indonéz lakosság csak sört és arakot iszik. 
Friss tejet nem lehet kapni, és nem is isznak. Ha valaki tej utan vágyik, az vesz egy zacskó tejport, fel engedi vízzel, és megissza. Azonban az ilyen módom készített tejek en kellemesen csalódtam. Teljesen friss tej ízük van, és ízletes is. 
 
Gyümölcsök 
 
Az első helyet a dobogón a banán foglalja el. A banán egy standard gyümölcs. Említenem sem kell, hogy persze a banánoknak is számtalan fajtája van. A banánt vagy frissen, sütve vagy chipsként szoktuk enni. A sült banán, az egyik kedvencem. Egy palacsinta szerű tisztában van kitsütve, azonban még a zöld állapotában van ilyenkor a banán. A kisült banánokat, simán vagy pedig chilivel esszük. Sokszor már a tésztába is belekeverik a friss chilidarabokat. Amúgy meg, ha banánt szeretnék enni, akkor megyek az udvarba, és szedek a fáról, így van ez a mangóval és a papayaval is. Ananász bokrok is mindenhol nőnek. Nem tudom, hogy mennyire számít gyümölcsnek vagy nem, de kötelességem megemlíteni a kókuszdiót. Nincs olyan kert, ahol nem lenne legalább 3 kókusz pálmafa. 
 
Mindent összegezve, újból kijelenthetem, hogy örülök, hogy itt vagyok. Óriási tapasztalatot szereztem csak azzal, ha az ételekről van szó. Így beteljesült a mottómnak (Mitleben, Mitarbeiten, Mitbeten) első szava is, a Mitleben (együtt-élés).
 
Akkor most mindenkinek jó étvágyat kívánok, mert úgy gondolom hogy ezek után mindenki megéhezett! :)  
 
Sampai jumpa!